”Det är en utmaning och ett privilegium. Det känns bra att bidra till ett utveckla ett starkare Norrland, att vara med i ett större sammanhang. Och så är det ju ett sånt positivt gäng.” Det saknas inte positiv ingångsenergi när Gunilla Viklund nu kliver in i rollen som affärsrådgivare på Affärsliv w3.

Brinner för affärsutveckling

Gunilla Viklund har en gedigen erfarenhet av att hjälpa företag att utvecklas. I bakgrunden finns bland annat 12 år på revisionsbyrå och 8 år i en roll som ekonomichef i mindre koncern. Därefter har Gunilla i olika sammanhang generöst delat med sig av inspiration och kompetens när det gäller nyföretagande och affärsutveckling.

– Jag jobbade hos START i tio år med nyföretagande, fortsatte med  SMART Tillväxt. Jag har även själv drivit Företagskonsulten AB. Så företagsutveckling har alltid varit en del av mitt yrkesliv, även ute i ”driften”. Det är det jag brinner för och det jag vill jobba med.

Vill utveckla etablerade företag

Till en början kommer Gunilla att arbeta parallellt med sitt nuvarande uppdrag åt Nyföretagarcentrum i Skellefteå. Där ligger fokus på rådgivning till företag som tar sina första steg på en förhoppningsvis givande resa. Hos Affärsliv w3 blir målgruppen redan etablerade företag. Det handlar om tillväxtanalyser, behovsstrategier, affärsmodellering och stöd i utvecklingsprojekt med tyngdpunkt på redan etablerade företag.

– Uppdragen är ganska likartade, men med den skillnaden att jag nu ska jobba med utveckling av företag som redan är etablerade på sin marknad för att vässa deras verksamhet. Ett starkare näringsliv och tillväxt är det långsiktiga målet.

Utmaning och privilegium

När Gunilla pratar om drivkraften bakom att ta sig an en ny utmaning brinner det där engagemanget till igen.

– Javisst är det en utmaning och det vill man ju ha, men det är också ett privilegium. Tänk så kul att få bidra till att utveckla ett starkare Norrland, att få medverka i ett större sammanhang. För mig är det ett eget karriärsteg, verkligen nåt att bita i. Och så är det ju ett sånt positivt gäng att jobba med!

Resultat är Gunilla Viklunds bästa belöning för sitt jobb.

– Lön och intäkter är förvisso bra, men för mig är den värdefulla utväxlingen att se vad vårt jobb leder till och få ett kvitto på det.

Analysera mera

När man ber Gunilla beskriva den arbetsmodell som Affärsliv w3 arbetar efter lägger hon stor vikt vid det grundläggande analysarbetet.

– Vi jobbar efter en viss modell där alltid en analys ligger till grund, utan den har man ingen fast startpunkt. Vårt analysverktyg består av ett 12 steg och i det inkluderar vi både styrelse, ledning, mellanchefer och de som jobbar i produktionen. Ska ett förändringsarbete lyckas så krävs förankring på alla nivåer. Delaktigheten är bra både för själva analysprocessen, men även i det fortsatta arbetet. Där kan en extern konsult avdramatisera och vara ett objektivt öga.

Gunilla är rak och tydlig (”det är jätteviktigt!”) i beskrivningen av ett bra analys- och strategiarbete. Det bygger på att veta var man varit och var man står idag. Det gäller därför att inte ladda analysen med för mycket värderingar.

– Om företagaren gör det här jobbet själv i sin företagarbubbla kan det bli fel fokus, risken finns att man skapar ett önskeläge istället för att göra ett objektivt analysjobb.
Det kan förstås även innebära jobbiga insikter, men de är nödvändiga.

Affärsmodellering

Gunilla ser även affärsmodellering som ett verktyg för affärsutveckling.

– I affärsmodelleringsarbetet utgår vi också ifrån nuläget, men fokus ligger då på att hjälpa företagen att identifiera sin utvecklingsbara affärsområden. Och att stötta dem i beslutet att våga satsa även om det kan innebära en del kill your darlings.

Vara med och bygga ett starkare Norrland

Gunilla pratar snabbt och med stor entusiasm, det råder ingen tvekan om att det ska bli en härlig utmaning för henne att jobba på Affärsliv w3.

– Det känns ju jättebra att komma in i ett företag med så god renommé. Pär har ju ett bra nätverk, stark personlighet och är erkänt duktig och uppskattad. Det ska bli fantastiskt spännande att själv få utvecklas, att verkligen få vara med och bygga ett starkare Norrland, som de ofta säger här på mitt nya jobb.

Fördjupar företagets utbud

Pär Dunder, vd på Affärsliv w3, är märkbart nöjd med företagets rekrytering.

– Gunillas kunskaper är dubbelt så stora och värdefulla och unika som hon själv vet! Med hennes erfarenhetsbank och den centrala roll hon haft i företagande så anser jag att vår uppgift enbart är att hitta startknappen för att så snabbt och enkelt och effektivt överföra den kunskapen till oss och våra kundföretag.

Enligt Pär innebär Gunillas entré att w3 kan fördjupa sitt utbud.

– Gunilla tillför kunskaper inom våra kunskapsområden, exempelvis om överlåtelse av företag. Sedan så vore det väl förmätet av oss att åka ut och predika tillväxtens lov om inte vi själva också växer.

Och jodå, Pär kan snabbt verifiera Gunillas notering om vad som driver Affärsliv w3:

– Visst är det så, vi upprepar gärna vårt mantra att vårt slutmål är ett starkare Norrland.