Modet att förändras

Varför lämnar man nåt invant och säkert för att starta nåt nytt och osäkert? ”För utvecklingens skull” är svaret från Pär Dunder, affärsutvecklare på Affärsliv w3.

Pär Dunder lämnade ett tryggt jobb som VD på Explizit och startade Affärsliv w3. Från att driva ett stabilt och lönsamt företag kastade han sig in i ett helt nytt företagsprojekt utan garantier inför framtiden. Vafför gör han på detta viset – det verkar osäkert med så dramatiska förändringar?

– Just därför! I min tidigare roll och i andra styrelseuppdrag har jag insett att förändring är nödvändig. Utan affärsutveckling når man aldrig framgång.

En second mover

Företag startas i många fall av innovatörer. Det är logiskt och helt rätt, men det är inte alltid att de sedan kan växa på den kompetensen och talangen, säger Pär.

– Att föda en idé som bygger upp ett företag är en sak, att göra det till ett stort företag kräver en annan talang eller kompetens. Den transformation kräver det som brukar kallas en ”second mover”, någon som ger företaget en puff i rätt riktning. Om jag släpper ödmjukheten ett ögonblick vågar jag påstå att det är en roll jag har en viss fallenhet och talang för.

Många företag fastnar i den första innovativa fasen och behöver hjälp för att gå vidare. Vad krävs då för att vara en bra second mover? Pärs svar innehåller både analys och självdistans kryddad med humor:

– Det finns alltid många intressenter som styr hur företaget utvecklas, inte bara ägare. Det krävs en samklang mellan samhälle och personal. Det finns många infallsvinklar på detta, men om man kan förstå intressenterna kan man hjälpa företaget att utvecklas. Kombinerar man det med ett hyfsat nätverk och ett inte alltför förstört rykte så har man goda förutsättningar att kunna hjälpa företag.

Upp ur hjulspåren!

Vad kan då hotet vara mot att ta nästa steg, ett second move?

– Det är bekvämt att rulla på i gamla invanda hjulspår och det hindrar utveckling. Då kan det behövas någon som vågar och kan tänka annorlunda, men det måste kombineras med respekt för det företag man jobbar med. Erfarenheten är då en stor tillgång. Den röda tråden i all denna utveckling vi pratat om är mod att våga förändras.

Pär är en kreativ person, ibland med oväntade idéer. Kan man vara hur galen som helst i att hitta nya perspektiv?

– En ny infallsvinkel måste baseras på en grundkompetens och erfarenhet. Det finns faktiskt affärsidéer som verkligen inte är affärsmässigt hållbara. Så vi kan väl använda begreppet ”kvalificerad galenskap”.

Beethoven som affärsutvecklare

När Pär ska ge exempel på innovativ företagsutveckling, där någon tänkt utanför sin vanliga komfortzon hamnar vi i musikhistorien.

– Beethoven skrev musik för fler oktaver än vad dåvarande klaviaturer hade. Han skrev ändå, köpte en pianofabrik och utvecklade instrumentet. Sedan skänkte han flyglar till stora konserthus och tvingade därigenom alla andra att köpa liknande flyglar för att kunna spela Beethovens musik. Smart affärsutveckling!

Den egna affärsutvecklingen i Affärsliv w3 beskriver Pär ur tre infallsvinklar:

– För det första brinner vi för att utveckla ett starkare Norrland. Här finns många företag som behöver second movers och tillväxten går här långsammare. Vi kan väl säga att det finns potential.

Nästa utvecklingsområde handlar om att tillhandahålla både utbildning och affärsutveckling.

– Hundra av hundra svarar på frågan om hindret för tillväxt: ”brister i kompetens och rekrytering”.

Och det tredje?

– Internationalisering och nya marknader. W3 kan hjälpa till med att analysera och följa de här företagen till en ny marknad.

Mentorskap

Vilka företag vänder ni er till?

– Vår strategi är inte att jobba med start up utan med etablerade företag som vill ta nästa steg. Många mindre företag, likaväl som individer och enmansföretag, behöver även ett mentorskap och där har vi resurser att vara ett stöd.

När Pär slutligen visionerar om framtiden ser han vida vyer för expansion och utveckling.

– Det stannar inte vid w3, utan visionen är att kunna bygga ett kluster som ansluter sig till ett starkare Norrland. Det blir en viktig del i framtiden och konkreta planer finns. Vi återkommer!